Правосъдният министър: Важно е процедурата във ВСС за мандата на главния прокурор да не оставя никакво съмнение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Главният прокурор вече няколко пъти е идвал в парламента, задавани са му въпроси. Обикновено той е отговарял, че няма разрешения за коментира конкретни дела. Сега виждаме желание да влезе в конкретика, да изкара производства, които дълго време са били държани висящи, да бъдат представени пред депутатите и то производства за корупция по висшите етажи на властта. Вероятно това е идеята. Това каза в студиото на “Още от деня” министърът на правосъдието Атанас Славов по повод искането на Иван Гешев да бъде изслушан в Народното събрание.

“Интересно е това, което е обърнало тактиката на главния прокурор, че извъднъж иска да споделя с парламента, да търси обратна връзка”, отбеляза той.

По време на 14-часовото заседание на ВСС министър Славов е било важно да се покаже, “че това е процес, който отговаря на основните изисквания на справедливия процес - за неутралност, обективност, събиране на доказателства, за това защитата за може да изложи своята теза”.

“Всичко това трябваше да се спазва и ще се спазва, докато аз председателствам ВСС”, увери той.

Министърът на правосъдието не бърза за никъде, беше неговият отговор на въпрос дали не се бърза с гласуването във ВСС и допълни:

“За министерството е важно тази процедура да не оставя никакви съмнения.”

По думите му твърденията за натиск в прокуратурата звучат много стряскащо, но когато идват от членове на ВСС, очевидно става дума за сериозен проблем в системата.

“Този проблем аз поех ангажимент на следващото заседание на ВСС да бъде поставен и обсъден. Този въпрос трябва да бъде обсъден заедно с въпроса за заплашителното писмо, връчено на главния прокурор във ВИП зоната на летището”, подчерта министър Славов.

Според него има два подхода към фигурата на главния прокурор - по-радикалният е да се премахне тази фигура, а другият подход е да се запази институцията и да се изпълни със съдържание. За него по-умереният подход е приложим, но би подкрепил и радикалния, ако има парламентарно мнозинство.

По думите му в българското общество има очакване правосъдието наистина да е такова. На това очакване трябва да се отговори и начинът за това е промяна на Конституцията, която да е съобразена с европейските и международни стандарти.

Какво още каза министърът на правосъдието вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад